dinsdag 22 juni 2021

Bad Nieuweschans: van voetbalveld naar voedselveld

Het is vrijdagochtend 18 juni 2021. Voormalig voetbalveld aan de Europaweg in Bad Nieuweschans ligt er rustig en zonovergoten bij. Af en toe wordt het gemaaid om hooi voor dieren te verschaffen, maar meestal is het hier stil.

Behalve op deze stralende dag. Zes mensen van vier verschillende organisaties nemen het groene veld in ogenschouw. Het is de bedoeling dat er iets constructiefs gaat gebeuren met dit grotendeels ongebruikte stukje land.

Secretaris Harm Arend Meijer van Dorpsbelangen Bad Nieuweschans licht toe dat tot voor kort het Keltisch Midzomer Festival hier plaats vond, maar dat nu niet meer aan de orde is. Menno Visser, beleidsadviseur vastgoed en duurzaamheid van de Gemeente Oldambt legt uit dat dit één van de lege stukken is die is gebundeld met andere stukken grond in Oldambt. Hiervoor moet de Volkstuinvereniging Oldambt (nog in oprichting) aanmeldingen en ideeën verzamelen om toch deze percelen weer nieuw leven in te blazen. Het liefst om groente of fruit te verbouwen. Andere percelen zijn al in gebruik als volkstuinen, met wisselend succes.

Ria Schuurman is voorzitter van de Stichting Groninger Voedseltuinen i.o. Zij wordt vandaag bijgestaan door medebestuurslid Arjen de Witte, tuinder van de zelfoogsttuin in Ten Boer. Samen kijken zij of deze grond geschikt is om een stukje voedselvoorziening voor Bad Nieuweschans te organiseren. Het idee is om eventueel een projectleider of beheerder te vinden die in samenspraak met Nieuweschanskers aan de slag gaat om hier een aantrekkelijk assortiment aan groente en fruit te telen. Deze kan dan via gevarieerde voedselabonnementen aangeboden worden aan de inwoners van Bad Nieuweschans. Op toukomst.nl staat een korte omschrijving van het project. Is dit perceel geschikt?

Water is wel aanwezig, en op het eerste gezicht ziet de grond er goed uit. Er zou wel een veilige oprit moeten komen, want het verkeer op de Europaweg is snel en het kan druk zijn met vrachtvervoer. Secretaris Beatrice Oosterhoff met Bad Nieuweschans coördinator Cobie Kuiper van de Volkstuinvereniging Oldambt luisteren met belangstelling naar de uiteenzetting van Ria Schuurman. Kan dit plan geschikt zijn voor deze locatie?

Nog twee andere percelen worden bekeken, en de ideeën beginnen geleidelijk meer vorm te krijgen. Conclusies en een eventueel plan van aanpak zullen in de loop van de rest van deze zomer nog uitgewerkt worden. Komt hier een voedseltuin of gaat dit een volkstuincomplex worden? Het is een tijdrovend proces, temeer omdat de meeste betrokkenen dit in hun vrije tijd doen: het is bevlogen vrijwilligerswerk. Maar de eerste positieve stappen zijn gezet, en er zullen ongetwijfeld meerdere volgen. Want dit mooie stukje Bad Nieuweschans verdient het om productief gemaakt te worden.

Van links naar rechts: Cobie Kuiper, coördinator van Volkstuinvereniging Oldambt i.o. voor Bad Nieuweschans, Ria Schuurman, voorzitter van Stichting Groninger Voedseltuinen i.o., Menno Visser, beleidsadviseur vastgoed en duurzaamheid van Gemeente Oldambt, Harm Arend Meijer, secretaris van Dorpsbelangen Bad Nieuweschans en Arjen de Witte, bestuurslid Stichting Groninger Voedseltuinen en tuinder in Ten Boer. Foto: Beatrice Oosterhoff